Vet du vad kylarvätska är?

 

Bilägare åtnjuter naturligtvis alla de fördelar som bilen erbjuder i form av friheten att kunna ta sig dit man vill oavsett om det gäller att ta sig till och från jobbet eller till favorit-resmålet. Men en bil följer även ett antal saker som man måste tänka på för ett framgångsrikt bilägande. En sådan sak är att byta kylarvätska. Om du aldrig hört talas om kylarvätska så bör du verkligen läsa vidare eftersom detta är något som definitivt inte får glömmas.

Kylarvätska är viktigt för att inte motorn skall skära

Kylarvätska är en vätska som finns i förbränningsmotorer med syfte att kyla ner motorn och fördela bort värme när motorn jobbar. Detta är nödvändigt eftersom om inte motorn blir nerkyld så skär den vilket blir väldigt dyrt eftersom man då kan bli tvungen att byta hela motorn. Att motorn skär beror på att oljan blir överhettad och smörjoljefilmen i motordelarna går sönder vilket leder till att metallisk kontakt uppstår.

Kylarvätska = en mix av vatten och glykol

Man kan köpa färdig kylarvästka men vill man hellre blanda själv så bör man naturligtvis veta vad kylarvätska består av. Kylarvätska består av glykol och destillerat vatten. Vattnet har en kylande förmåga på motorn och glykolet gör att vattnets fryspunkt sänks från 0 grader Celsius till – 35 grader Celsius vilket är nödvändigt vintertid. Glykolet har även egenskaper som gör att risken för korrosion i motorn minskar. Vissa tror nog att glykolet endast behövs i kylarvätskan under vintertid, men eftersom glykolet är har korrosionsminskande egenskaper så bör man ha glykol i kylarvätskan även under sommartid.
Jus mängden destillerat vatten i relation till glykol kan variera något beroende på bilmodell men i regel så bör det vara 50/50. I vilket fall så bör man alltid läsa igenom instruktionsboken för den bilmodell som man äger om man är osäker på hur kylarvätskan skall komponeras.

För mer motorrelaterad info och tips och trips, vänligen besök bloggen dack.bloggo.nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *